28 de març 2009

Les fotos del dia a dia


Divendres vaig ser al Congrés del Tercer Sector. Suposo que molts amics i amigues ja sabeu que el president Montilla ens va venir a veure. El que potser no sabeu és que vam poder parlar personalment amb en Puigcercós, el Mas, la Dolors Camats, el Carles Campuzano, el Jordi Miralles, ...

Però afortunadament aquests polítics no van ser els protagonistes; un mil.ler de persones vinculades a entitats del tercers sector si que ho eren.

Em van demanar ser ponent a una de les taules, on vam coincidir amb gent d'ECOM i d'ECAS. I aquests són els protagonistes.

La crisis va estar present en moltes de les converses i taules tècniques. A l'hora del dinar vaig poder seure al costat d'un alt càrrec del departament. Va reconèixer que les administracions públiques estaven obligades a ajudar més que mai. La Llei de la Dependència, la Llei de Serveis Socials i el posterior Decret de la Cartera de Serveis Socials no es poden quedar en paper mullat.

També va reconèixer que algunes actuacions molt concretes -de les darreres setmanes- del departament havien fet molt mal al nostre sector. Esperem que aquest reconeixement suposi actuacions ben diferents pel futur.


Però el que vull remarcar, com sempre, és el COMPROMÍS, l'ESFORÇ, la QUALITAT, la PROFESSIONALITAT de tantes i tantes entitats que treballem en el tercer sector (en l'àmbit dels discapacitats, la infància, drogodependència, gent gran, ...). A ningú se li escapa que Catalunya té una tradició associacionista molt per sobre que a la majoria dels altres territoris de l'estat i que, malgrat això, el suport econòmic de les nostres administracions no estan al mateix nivell que a la resta de comunitats (només cal que algú es passi una estona mirant el "debe" i l'"haver" de les subvencions amb càrrec a l'IRPF).


Per acabar, mai m'ha agradat la sol.lució fàcil de la "foto de torn" que van treure alguns medis de comunicació escrits (d'àmbit nacional i estatal). Us la podeu imaginar: el president Montilla parlant amb una persona que es desplaça amb cadira de rodes. Ja vaig dir a algun fotògraf durant el congrés que ens calien moltes "fotos de veritat" durant tot l'any i no només el dia que ens venien a veure els polítics.... hi va estar d'acord!